Innovatie & Technologie
Similique maiores accusamus quaerat voluptatem ad eveniet suscipit aspernatur blanditiis.
Accusamus labore inventore debitis doloribus id. Soluta explicabo voluptates possimus labore.

Een team studenten van de Universiteit Gent heeft een innovatieve robotarm ontwikkeld die mensen met een motorische beperking helpt bij dagelijkse handelingen. Het prototype werd voorgesteld op een technologiebeurs in Brussel en kreeg daar meteen veel belangstelling van zowel het publiek als potentiële investeerders.
De robotarm is uitgerust met sensoren die reageren op minimale spierspanning, waardoor gebruikers met beperkte mobiliteit toch precieze bewegingen kunnen uitvoeren. Het systeem herkent commando’s via een armband met EMG-sensoren en kan objecten grijpen, optillen en verplaatsen. De studenten ontwikkelden de software zelf in Python, in combinatie met open-source hardware.
“We wilden iets maken dat betaalbaar en gebruiksvriendelijk is,” zegt projectleider Louise De Vos. “Veel bestaande oplossingen zijn duur en moeilijk aanpasbaar. Onze arm kost minder dan €1.000 en kan via een app volledig gepersonaliseerd worden.”
Het project ontstond als onderdeel van een masterproef, maar kreeg al snel een bredere draagkracht. De studenten werken nu samen met een revalidatiecentrum in Antwerpen om de technologie verder te testen in echte thuissituaties. Zo wordt de robotarm bijvoorbeeld gebruikt door een jonge vrouw met spierdystrofie om zelfstandig te kunnen eten.
Het team kreeg inmiddels een innovatieprijs van de Vlaamse Overheid, inclusief een beurs om het product te commercialiseren. Er zijn ook gesprekken gaande met een Nederlandse fabrikant om de arm op grotere schaal te produceren. De studenten hopen begin volgend jaar een eerste kleine productielijn te starten.
Volgens technologie-expert Pieter Lambrechts toont dit project aan hoe krachtig studentenprojecten kunnen zijn. “Het gaat hier niet om een speeltje, maar om een serieus hulpmiddel met potentieel voor duizenden mensen. De combinatie van sociale relevantie en technische innovatie maakt dit uniek.”
De studenten geven aan dat ze ook bezig zijn met uitbreidingen, zoals spraakbediening en integratie met smart home-systemen. “Ons doel is inclusie,” zegt De Vos. “We willen technologie brengen naar mensen die het écht nodig hebben, op een manier die hun zelfstandigheid vergroot.”